Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Σκόπια: Αναγκαίος ο ευρύς συνασπισμός


 former yugoslav republic of macedonia2 Σκόπια: Αναγκαίος ο ευρύς συνασπισμός
01/06/2011
Με τις δύο πιο αξιόπιστες δημοσκοπήσεις (Rating και Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία) να δίνουν οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (62 και 64 βουλευτών, αντίστοιχα) σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό VMRO-DPMNE (κόμμα Γκρούεφσκι) και DUI (αλβανικό), εξέπνευσε η προθεσμία δημοσίευσης μετρήσεων με πρόθεση ψήφου.


Σύμφωνα με την εφημερίδα “Utr. Vesnik”, είναι πιθανή η λήψη διερευνητικής εντολής και από την αντιπολίτευση (κυβέρνηση μειοψηφίας), εφόσον για κάποιο λόγο το VMRO-DPMNE δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε ανάλογη ανάλυση της “Dnevnik”, “ευρωπαίοι αναλυτές” θέτουν το ερώτημα αν οι πολιτικοί ηγέτες της ΠΓΔΜ είναι ικανοί να επιδείξουν ωριμότητα στην περίπτωση κατά την οποία ένα “στενό” εκλογικό αποτέλεσμα επιβάλει τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρέος συνασπισμού, ενώ εκλογική ανάλυση του σλοβενικού ινστιτούτου IFIMES προβλέπει πολυσυλλεκτική κυβέρνηση χωρίς το VMRO-DPMNE. Παράλληλα, το πρωτοσέλιδο της “Vreme” προειδοποιεί ότι το VMRO-DPMNE προετοιμάζει σενάριο εμπλοκής ξένων μυστικών υπηρεσιών στις εκλογές, αναζητώντας άλλοθι για εκλογικά επεισόδια που θα προκαλέσουν κυβερνητικοί μηχανισμοί, με στόχο τη νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.
Κατά τα άλλα, η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται στους γνωστούς οξείς τόνους αντιπαράθεσης των σλαβομακεδόνων μονομάχων. Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος καταγγέλλει νέες εκλογικές πιέσεις εκ μέρους του VMRO-DPMNE, ενώ καταγγελίες ανταλλάσσονται επίσης αναφορικά με “μαύρα” προεκλογικά έξοδα των κομμάτων.

Αμερικανικός δάκτυλος
Εν τω μεταξύ, η έλλειψη εντάσεων στο αλβανικό μπλοκ είναι εμφανής στα ποικίλης, μη προεκλογικής ύλης πρωτοσέλιδα του αλβανόγλωσσου Τύπου. Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα χθες διατηρήθηκε στην κορυφή της ατζέντας των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ η συνομιλία του προέδρου Ιβάνοφ με τον πρόεδρο Ομπάμα στη Βαρσοβία. Ο τηλεοπτικός σταθμός Kanal 5 φιλοξένησε στο κεντρικό του δελτίο τον Ιβάνοφ, ο οποίος εξήγησε, για άλλη μία φορά, ότι ενημέρωσε τον Ομπάμα για την εποικοδομητική διάθεση της ΠΓΔΜ αλλά και για τη σταθερή της θέση πως η ζητούμενη λύση στο όνομα δεν πρέπει να άπτεται ζητήματα ταυτότητας και γλώσσας, ενώ θα πρέπει να εγκριθεί και από τους πολίτες σε δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος Ομπάμα κατάλαβε και θα ζητήσει από τον έλληνα πρωθυπουργό να βρεθεί λύση, διαβεβαίωσε ο Γκ. Ιβάνοφ, από το κανάλι Kanal 5, καθώς και από το κεντρικό πρωτοσέλιδο της “Nοva Makedonija”, που είναι αφιερωμένο στις δηλώσεις του. Ο ΥΠΕΞ Μιλόσοσκι ανέλαβε να ολοκληρώσει την εικόνα “διεθνούς στήριξης των δίκαιων θέσεων” της ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας αποδεκτή, “όπως κάθε διεθνή βοήθεια”, προχθεσινή δήλωση-πρόταση του πρώην ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας, Στάντσοφ, για συμβολή της Βουλγαρίας στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Από την άλλη πλευρά, η εκπρόσωπος του DUI, Μεχμέτι, “ξαναθύμισε”, σύμφωνα με το σχόλιο του τ/σ Alsat, το έντονο αλβανικό ενδιαφέρον για άμεση, μετεκλογικά, επίλυση του ονόματος και απεμπλοκή της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ.


πηγη
http://www.makthes.gr/news/politics/74633/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου