Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Αρχισε η Νατοϊκή επέμβαση. Γαλλικά μαχητικά κατέστρεψαν 4 τανκς του στρατού του Καντάφι

Από γαλλικό αεροσκάφος τα πρώτα πυρά στη Λιβύη

Σύμφωνα με το Associated Press και το SKY NEWS , τα πρώτα συμμαχικά πυρά του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, έπεσαν πριν τις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου (19/03).
Ένα γαλλικό mirage, άνοιξε πύρ κατά του φορτηγού των δυνάμεων του Καντάφι, στα περίχωρα της Βεγγάζης.

Ο πρώτος στόχος των γαλλικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Λιβύη, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των Λίβυων πολιτών επετεύχθη με την καταστροφή ενός στρατιωτικού οχήματος περίπου στις 18:45 ώρα Ελλάδας, ανακοινώθηκε  από τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, Λοράν Τεσέρ.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας ανέφερε από την πλευρά του ότι στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρούν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Σύμφωνα με το Al Jazzeraγαλλικά αεροσκάφη έβαλλαν και εξουδετέρωσαν 4 τανκς  στη νοτιοδυτική Βεγγάζη.

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη  την Κυριακή (20/03) το πρωί ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Γαλλικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν συγκεκριμένα ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage είναι ήδη μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης, εκτελώντας αποστολές αναγνώρισης.

Αργότερα ανέφεραν ότι πετάνε στην περιοχή της Βεγγάζης και θα μπορούσαν να χτυπήσουν άρματα μάχης των κυβερνητικών δυνάμεων (πιθανόν και αργότερα μέσα στην ημέρα) και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις των φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων.

Την ίδια ώρα, αναφέρει το Al Arabiya και ιταλικά αεροσκάφη άρχισαν αναγνωριστικές αποστολές, κάτι που διέψευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι που ανέφερε ότι η Ιταλία παρέχει τώρα μόνο υποστήριξη μέσω των βάσεων.


Ερωτηματικό αποτελεί η έντονη κινητικότητα που επικρατεί το Σάββατο (19/3) στη Βρετανική Αεροπορική βάση Ακρωτηρίου που είναι κοντά στη Λεμεσό της Κύπρου. Μεταξύ των σεναρίων είναι να σχετίζεται με στρατιωτική δράση κατά τη Λιβύης.

Στη βάση προσγειώθηκε ένα σμήνος αεροπλάνων Τορνέϊντο και ένα μεταγωγικό C-130, καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα.

Τα Τορνέϊντο ανήκουν στο γνωστό σχηματισμό «Κόκκινα Βέλη», που προβαίνουν σε αεροπορικές επιδείξεις, αλλά σημειώνεται ότι πρόκειται για μαχητικά που μπορούν να εμπλακούν σε αεροπορικές επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την βρετανική για το θέμα της χρησιμοποίησης της βάσης του Ακρωτηρίου για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από πλευράς Βρετανών και δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο.

Επίσης είπε ότι θέση της Κύπρου είναι πως σε ζητήματα όπως αυτό της Λιβύης, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δρα συλλογικά, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και να αποφεύγονται βεβιασμένες ενέργειες.

"Πάνω σ αυτή τη βάση θα ενεργήσουμε και εμείς", ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν εξέφρασε την αντίθεση του στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων για επιθέσεις εναντίον της Λιβύης.

Ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι η Κύπρος πάντοτε στηρίζει τις συλλογικές αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας, σέβεται τον καταστατικό χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και προσπαθεί να είναι συμβάλει στις ευρύτερες προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή, αλλά πρόσθεσε ότι «άλλο είναι οι διευκολύνσεις που κατά καιρούς το νησί προσφέρει στη διεθνή κοινότητα και άλλο να μετατραπούν οι βάσεις σε ορμητήριο».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζει μια τέτοια εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου