Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν εισβολή στη Λιβύη;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, τη Δευτέρα (28/02), διέταξε πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, καθώς και μαχητικά τζετ, να κατευθυνθούν προς τη Λιβύη και πολλά σενάρια κάνουν λόγο για προετοιμασία μιας ενδεχόμενης “επέμβασης” στη χώρα, εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο. Υποστήριξε, ακόμα ότι η δημιουργία ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού θα ήταν κάτι "εξαιρετικά" περίπλοκο για να γίνει.
Η κίνηση αυτή του προέδρου Ομπάμα, συσχετίζεται και με την ανακοίνωση του θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ, ότι “πάγωσε” περίπου 30 δισ. δολάρια σε λιβυκή ακίνητη περιουσία.
Αξιωματούχος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα μαχητικά τζετ, που βρίσκονται στην Ερυθρά θάλασσα, θα μπορούν να επιβάλλουν τη μη χρήση πολεμικών αεροσκαφών από το καθεστώς Καντάφι, εναντίον των διαδηλωτών, δημιουργώντας μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Ομπάμα, δέχεται πιέσεις από τη γερουσία των ΗΠΑ, ώστε να πάρει “δραστικά” μέτρα εναντίον του Καντάφι, που θα επιφέρουν και την πτώση του Λίβυου ηγέτη.
Να σημειωθεί ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, ίσως αποτελούσε και το τελικό πλήγμα στις σχέσεις της Δύσης με τον αραβικό κόσμο.
Πολλοί κάνουν λόγο για αμέριστο ενδιαφέρον των αμερικανικών δυνάμεων για τις απέραντες πετρελαιοπηγές της χώρας και όχι για μέριμνα προς τον τυραννισμένο λαό της Λιβύης.
Οι επαναστατημένοι στη Λιβύη, τόνισαν ότι δημιούργησαν ένα Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα σχεδιάσει την μετάβαση της εξουσίας, ενώ ίσως ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από άλλες χώρες, αφού έχουν χάσει την ελπίδα ότι θα ανατρέψουν το καθεστώς Καντάφι μέσω λαϊκής εξέγερσης.
Από την πλευρά του, ο Λίβυος ηγέτης, διατείνεται ότι ο “λαός του τον αγαπάει”, καθώς και πως ένιωσε ότι οι ΗΠΑ τον πρόδωσαν, παρά το γεγονός ότι αυτός συνεργάστηκε μαζί τους για την καταπολέμηση της Αλ-Κάιντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου