Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Σεισμός 8,9 Ρίχτερ - 32 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενοι.

Σεισμός 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (11/3) στην Ιαπωνία ενώ εξαιτίας της ισχυρότατης δόνησης έχουν σημειωθεί τσουνάμι με 32 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Σε τουλάχιστον 20 χώρες που βρέχονται από τα νερά του Ειρηνικού έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης περίπου 32 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της ισχυρότατης δόνησης και των τσουνάμι που επακολούθησαν.

Παράλληλα, αγνοούνται οκτώ άνθρωποι από κατολίσθηση στο Μινάμι Σόμα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα



Σημαντικότατες ζημιές έχουν προκληθεί σε κτήρια του Τόκιο με 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά να μην έχουν ηλεκτροδότηση.

Ο σεισμός διήρκεσε περίπου 2 λεπτά, όπως αναφέρουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Τόκιο με τους πολίτες να βγαίνουν έντρομοι από τα κτήρια.

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 135 χλμ. από τις ακτές της πόλης Σεντάι

Παράλληλα, εικόνες με κτήρια τυλιγμένα από τις φλόγες κάνουν το γύρο του κόσμου ενώ σε ισχύ είναι προειδοποίηση για τσουνάμι σε Ιαπωνία, Ρωσία και Μαριάννες Νήσους.

Λίγα λεπτά μετά την ισχυρότατη δόνηση κύματα ύψους 4,6 μέτρων έφθασαν στις ακτές της Iαπωνίας στον Ειρηνικό.

Παράλληλα, ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός 7,9 Ρίχτερ, διακόπηκαν αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες ενώ αυτοκίνητα έπεσαν στη θάλασσα.

Μετά το πρώτο τσουνάμι σημειώθηκε και δεύτερο ύψους 10 μέτρων το οποίο έπληξε την ακτή του Σεντάι στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατέρρευσε κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε φοιτητές με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί.
Επίσης, πλημμύρισε ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στο Τόκιο χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν ήταν άτομα την ώρα της δόνησης.


Στις φλόγες διυλιστήριο
Στις φλόγες έχει τυλιχθεί διυλιστήριο Cosmo Oil στην πόλη Ιισιχάρα εξαιτίας της ισχυρότατης δόνησης.
Μάλιστα, λόγω της δόνησης διακόπηκε η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων στις περιφέρειες Μιγιάτζι και Φουκουσίμα που είναι κοντά στον Ειρηνικό.


"Ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες", αναφέρει το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού.
Προσέθεσε μάλιστα πως το τσουνάμι ενδέχεται να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο.
Μεταξύ των χωρών όπου η προειδοποίηση για τσουνάμι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ είναι οι: Ρωσία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουινέα, Φίτζι, Μεξικό, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Παναμάς, Ονδούρα, Χιλή, Ισημερινός, Κολομβία και Περού.

Στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία αν και αρχικά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι τελικά άρθηκε. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί καταστροφικό τσουνάμι.

Η ακτοφυλακή της Ταϊβάν απομάκρυνε τους κατοίκους της πυκνοκατοικημένης ανατολικής ακτής.

Η Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κύματα ύψους περίπου 50 εκατοστών αναμένεται να φθάσουν στις βόρειες και ανατολικές ακτές της νήσου αργότερα εντός της ημέρας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Χαβάης διέταξε την εκκένωση όλων των παράκτιων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Χονολουλού, μέχρι τις 12.00 GMT.

Το πρώτο κύμα τσουνάμι αναμένεται να φθάσει στη Χαβάη στις 03.00 τοπική ώρα.

Κύματα αναμένεται να πλήξουν στις 11.00 GMT και τη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2.400 χιλιομέτρων νοτίως της Ιαπωνίας.

Η Παπούα Νέα Γουινέα εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι που θα ισχύει από τις 11.00 GMT για τις βόρειες επαρχίες της.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τμήματα της ανατολικής Ρωσίας.

Η εκκένωση περιοχών εστιάζεται στη νήσο Σαχαλίνη και στις Νότιες Κουρίλες και ιδιαίτερα στο Σικοτάν και το Κουνασίρ.

Σε ετοιμότητα ο ΟΗΕ
Σε ετοιμότητα δήλωσε πως είναι ο ΟΗΕ για να στείλει ομάδες διάσωσης στην Ιαπωνία.
"Τριάντα πέντε διεθνείς ομάδες έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ιαπωνία αν το ζητήσει", είπε η Ελίζαμπεθ Μπιρς, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
"Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να βοηθήσει", υπογράμμισε η Μπιρς, προσθέτοντας ότι ο παγκόσμιος οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ιαπωνικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου