Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Στην Βουλή η αποκάλυψη για τον «φράκτη του Έβρου»

Στην Βουλή η αποκάλυψη του BriefingNews για τον «φράκτη του Έβρου»

Ερώτηση στην Βουλή από την Ν.Δ. προκάλεσε η αποκάλυψη του BriefingNews σχετικά με την ματαίωση της κατασκευής του «φράκτη του Έβρου», μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών.

 Όπως είχαμε αποκαλύψει, στις 9 Ιουνίου, ενώ είχαν καμφθεί οι αντιδράσεις της αρμόδιας Επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ και το έργο θα χρηματοδοτείτο από την Ε.Ε., ξαφνικά «πάγωσε» λόγω αντίδρασης της Τουρκικής πλευράς.

Την ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό κατέθεσε ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας  Θανάσης Νάκος , ο οποίος στην συνέχεια δήλωσε τα εξής:

 «Όταν τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία φράκτη στα χερσαία σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία, στο Νομό Έβρου, ως μέτρο αναχαίτισης των κυμάτων λαθρομεταναστών που εισέρχονται καθημερινά στην Ελλάδα από τη γειτονική χώρα, εμείς στη Ν.Δ., ασκώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση, εκφράσαμε τη συμφωνία και τη στήριξή μας για την υλοποίηση του έργου, εκτιμώντας ότι θα αποτελούσε ένα βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.


 Δυστυχώς, όμως, σήμερα, σχεδόν 7 μήνες μετά, φράκτη ακούμε και φράκτη δεν βλέπουμε!  Αντί του αρχικού σχεδιασμού, που προέβλεπε την ολοκλήρωση του έργου τον περασμένο Απρίλιο, χρειάστηκε να έρθει ο Μάιος για να μας παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη μία… μακέτα, που απεικονίζει το φράκτη, όπως θα είναι εάν και όταν ολοκληρωθεί! Τότε, μάλιστα, ο κ. υπουργός μας διαβεβαίωνε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο κατασκευής του έργου.

Φτάνουμε έτσι σήμερα, στα μέσα Ιουλίου, και το έργο, όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά αντίθετα ακόμη δεν έχει ξεκινήσει! Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι όλο και περισσότερα δημοσιεύματα στον Τύπο αναφέρουν ότι η κατασκευή του εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση, είτε γιατί δεν συμφωνεί το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, είτε γιατί το έργο δεν χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε γιατί δεν συμφωνεί με την κατασκευή του η τουρκική κυβέρνηση!

Κι όλα αυτά, την ώρα που -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας- οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα έχουν αυξηθεί, το πρώτο πεντάμηνο του 2011 σε σχέση με αυτό του 2010, από 9.483 άτομα σε 12.513, δηλαδή σε ποσοστό 31.95% !

Μπορεί τελικά η κυβέρνηση να μας εξηγήσει τί πραγματικά συμβαίνει με το έργο κατασκευής του φράκτη στον Έβρο;

Θα κατασκευαστεί ή ματαιώθηκε;

Και, αν ματαιώθηκε, σε ποιους λόγους οφείλεται αυτό;

Όπως θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν υλοποιεί και κανένα άλλο από τα μέτρα που έχει στο παρελθόν εξαγγείλει για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, όπως η δημιουργία σύγχρονων κέντρων υποδοχής και κράτησης λαθρομεταναστών ή η Ίδρυση της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Ασύλου.

Κι όλα αυτά, βέβαια, πρέπει να τα εξηγήσει, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά κυρίως στους Έλληνες πολίτες, που αισθάνονται απροστάτευτοι, βλέποντας την ασύμμετρη απειλή της παράνομης μετανάστευσης να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας».

Από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκδόθηκε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου, η οποία χωρίς να απαντά επί της ουσίας, αναφέρει τα εξής:

«Το άγχος, ο αντιπολιτευτικός οίστρος της ΝΔ και η άκριτη υιοθέτηση κάθε ανυπόστατης πληροφορίας είναι κακοί σύμβουλοι στην άσκηση του κορυφαίου καθήκοντος του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για θέματα που απαιτούν εθνική προσπάθεια…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου