Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Η “μαύρη επέτειος” της Γενοκτονίας των Αρμενίων,σήμερα.

Σήμερα όλοι οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Κυρίου, όμως σήμερα είναι η Μαύρη επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων απο τους Τούρκους το 1915..
Οι προθέσεις της Τουρκίας είχαν ήδη διαφανεί από τον Οκτώβριο του 1911, καθώς σε μια συνεδρίαση του κομιτάτου του κόμματος των Νεοτούρκων υπήρχε η ακόλουθη απόφαση: «Όσο το δυνατόν γρηγορότερα πρέπει να ολοκληρωθεί ο εξοθωμανισμός όλων των τούρκων υπηκόων.

Είναι σίγουρο βέβαια ότι αυτό δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί με την πειθώ και θα πρέπει να προσφύγουμε στην ένοπλη βία». Στόχος ήταν ο εκτουρκισμός όλης της Μικράς Ασίας για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του παντουρκισμού.


Ο Υπουργός Εσωτερικών Ταλάτ Πασα, ο Υπουργός Πολέμου ενβέρ Πασά και ο Στρατιωτικός διοικητής της Συρίας κατέστρωσαν το σχέδιο. Με τις υπιγραφές του που έστειλαν προς τους στρατιωτικούς διοικητές των επαρχιών της Ανατολής αρχίσει ο διωγμός των Αρμενιών με την παράλληλη δράση παραστρατιωτικών οργανώσεων (Tesιkilat-i Mahsusa),που ιδρύθηκε απο τους ίδιους για τη σφαγή των Αρμενίων που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους.
Το σχέδιο αρχισε να εφαρμόζεται την τραγική ημέρα. Στις 24 Απριλίου 1915 συλλαμβάνονται στην Κωνσταντινούπολη και εκτελούνται εκατοντάδες αρμένιοι διανοούμενοι. Στόχος της αποστολή ήταν οι Αρμένιοι να μείνουν χωρίς καθοδηγητές χωρίς πνευματική ηγεσία. 650 ηγέτες του Αρμενικού λαού απαγχονίστηκαν!
Στις αρμενικές επαρχίες της Ανατολίας στρατολογούνται, αφοπλίζονται και στη συνέχεια εκτελούνται όλοι οι άρρενες Αρμένιοι ηλικίας 16-62 ετών. Ανυπεράσπιστοι άμαχοι, γυναίκες, γέροι και παιδιά εκδιώκονται με τη βία από τα σπίτια τους και οδηγούνται μαζικά στις ερήμους της Συρίας. Στη διαδρομή δέχονται επιθέσεις του τακτικού τουρκικού στρατού και των ατάκτων κούρδων νομάδων. Σφαγές, βιασμοί, δολοφονίες, αρπαγές παιδιών, ληστείες! Ολα αυτά ήταν σχεδιασμένα απο την κεντρική ηγεσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1.500.000 Αρμένιοι περίπου το 80% του πληθυσμού της Δυτικής Αρμενίας, χάθηκε στην πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα. .
Μέχρι το 2010, 23 κράτη είχαν αναγνωρίσει επισήμως τα γεγονότα ως γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και η Διεθνής Ένωση Μελετητών για τη Γενοκτονία (International Association of Genocide Scholars), ανάμεσα τους και η Ελλάδα.
Η Τουρκία ακόμη και σήμερα δεν αναγνωρίζει οτι ο αφανισμός ολόκληρου πληθυσμού των Αρμενίων, ήταν γενοκτονία και αρνείται να ζητήσει συγγνώμη απο τα θύματα.
Πάντως Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπως αυτή των Ποντίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου