Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Predator για τη φύλαξη συνόρων και η ελληνική περίπτωση

Αλλού Γερουσιαστές και βουλευτές «διαδηλώνουν» ζητώντας τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όχι όμως στην Ελλάδα μας…

 Γερουσιαστές και βουλευτές της πολιτείας του Τέξας, στις ΗΠΑ, συναντήθηκαν στην αεροναυτική βάση Corpus Christi μαζί με πολιτειακούς κι ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, προκειμένου να υποστηρίξουν την αποστολή επιπλέον μη-επανδρωμένων αεροχημάτων Predator μέχρι το τέλος του έτους, για την επιτήρηση των συνόρων.

Κύριος αποδέκτης του αιτήματός τους είναι η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Τζάνετ Ναπολιτάνο.


Στην αεροναυτική βάση υπάρχει ήδη η σχετική υποδομή κι ένα ΜΕΑ Predator, το οποίο εκτελεί περιπολίες επιτήρησης των μήκους 1.931 χλμ συνόρων με το Μεξικό και της περιοχής του ομώνυμου Κόλπου. Τις αποστολές αυτές μέχρι σήμερα αναλάμβαναν αεροσκάφη P-3Orion της υπηρεσίας Τελωνείων και Συνοριακής Φύλαξης των ΗΠΑ.

Προφανώς τα οφέλη από τη χρήση των ΜΕΑ είναι πολλαπλά. Στην περίπτωση των Predator, μπορούν να μείνουν στον αέρα περίπου 30 ώρες συνεχόμενες, ενώ δεν απαιτούν πολλαπλά πληρώματα αεροσκαφών και το κόστος πτήσης και συντήρησης είναι κατά πολύ περιορισμένο.

Βεβαίως, ένα τέτοιο σύστημα δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς μπορεί να καθηλωθεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Με άλλα λόγια, αποτελεί ένα πάρα πολύ καλό συμπλήρωμα σε μια ήδη υπάρχουσα καλή υποδομή φύλαξης συνόρων.

Στόχος μας προφανώς, δεν είναι η… εμπορική προώθηση των Predator! Η αναφορά γίνεται για να καταδειχθεί ο τρόπος δράσης των πολιτικών παραγόντων σε οργανωμένα και σοβαρά κράτη, σε σχέση με την Ελλάδα. Τουλάχιστον μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε ορισμένα βασικά πράγματα, όπως η ασφάλεια των συνόρων.

Για την ελληνική περίπτωση η αγορά των ΜΕΑ (ή εναλλακτικά η επένδυση στην εγχώρια ανάπτυξη με βάση υπάρχοντα σχέδια) προσφέρει κι άλλες λύσεις. Οι Έλληνες βουλευτές και περιφερειακοί άρχοντες θα μπορούσαν να προωθήσουν το αίτημα των πολιτών για συνοριακή ασφάλεια, στις ακριτικές περιοχές. Προφανώς και οι πολιτικοί αυτοί γνωρίζουν για τα ΜΕΑ, τα οποία πέρα από τη φύλαξη των συνόρων μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες και σε περιπτώσεις πυρκαγιών, έρευνας και διάσωσης.

Η ίδια η χώρα μας μπορεί να παρουσιάσει πολύ φτηνά και αξιολογότατα δείγματα δουλειάς στους τεχνολογικούς τομείς που ενσωματώνονται σ’ ένα ΜΕΑ. Αρκεί οι βουλευτές  και περιφερειάρχες να μην επισκέπτονται το υπουργείο Άμυνας πιο συχνά για ζητήματα που αφορούν στην αποτροπή κλεισίματος κάποιου στρατοπέδου, ούτε για το πότε θα πάρουν το οικόπεδο όπου τώρα στεγάζεται κάποιο στρατόπεδο που θα κλείσει, ή τελικά έκλεισε, ή πρόκειται να μετεγκατασταθεί, για να ασκήσουν… «κοινωνική πολιτική» (βλ. ψηφοθηρία). Διότι η μετεγκατάσταση κοστίζει και το λιγότερο που θα μπορούσαν να πράξουν οι ευεργετούμενοι είναι να χρηματοδοτήσουν τη μετεγκατάσταση. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, οι Ένοπλες Δυνάμεις αντί να εξοικονομήσουν χρήματα, χρεώνονται κιόλας!

Τα θέματα των ΜΕΑ θα έπρεπε να τύχουν περαιτέρω ανάλυσης από τους ειδικούς συμβούλους και σχετικούς με το αντικείμενο επιστήμονες που ενίοτε διαθέτουν στα γραφεία τους, αλλά τους «αξιοποιούν» σε πλήθος ασχέτων τομέων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου