Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ, ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΥΓΚΑΜΠΕ ΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΜΕΓΑΛΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙOΔΙΚΟ. ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...



Στο στόχαστρο των μογγόλων έχει μπεί το γνωστό Αμερικάνικο περιοδικό, "Foreign Policy", μέλος ενός παγκοσμίου εκδοτικού θρύλου, του ομίλου της Washington Post, Μιά ενότητα δημοσιευμάτων στην ιστοσελίδα του με τίτλο "Δικτάτορες με μουστάκι" (Stiff Upper Lip) που τοποθετεί τον σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ μαζί και μετά τον Χίτλερ, τον Στάλιν, το Μουγκάμπε, τον Χουσεϊν και άλλους παλιούς και σύγχρονους του είδους, αναστατώνει την τουρκία.

Το περιοδικό έχει συντηριτική κατεύθυνση και πολιτικά ερωτοτροπεί με τους ρεπουμπλικάνους

Στο άρθρο ο συγγραφέας (σύμφωνα με την τουρκική μετάφραση) αναφέρει: "Οτιδήποτε γύρω από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας έχει μια ιστορική σημασία. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το πάνω χείλος του. Κατά την εποχή που ο Ατατούρκ ήταν νέος αξιωματικός, το μουστάκι ήταν δημοφιλές την εποχή των Οθωμανών. Αυτό το μουστάκι έχει την έμπνευση του από τον Κάιζερ Γουλιέλμο και αντανακλούσε την επίδραση της γερμανικής κουλτούρας στην τουρκική ιντελιγκέντσια. Όταν όμως ο Ατατούρκ το 1923 έκατσε στην καρέκλα του αυταρχικού ηγέτη της Τουρκικής Δημοκρατίας, τότε το μουστάκι μετατράπηκε σε ένα συντηρητικό αγκάθι. Ο Ατατούρκ τα επόμενα χρόνια παράλληλα με την οικονομική και πολιτική φιλελευθεροποίηση που προώθησε, έκοψε εντελώς και το μουστάκι. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα του πως η Τουρκία άφηνε πίσω της το Οθωμανικό παρελθόν, χάριν ενός σύγχρονου μέλλοντος".

Το άρθρο στα αγγλικά με υπογράφοντα τον Charles Homans μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Foreign Policy ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου