Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Ανταλλάγματα ΗΠΑ προς Τουρκία για ακύρωση του στολίσκου προς Γάζα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει στην Τουρκία μια συμφωνία με την οποία η Άγκυρα οφείλει να σταματήσει το δεύτερο στολίσκο προς τη Γάζα, που αναμένεται να αποπλεύσει  μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με την συμφωνία που ρίχτηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,  οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν την ευκαιρία να φιλοξενήσει η Τουρκία μια Ισραηλο-παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής,  με την ειρηνευτική πρωτοβουλία της Τουρκίας, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα ‘Ζαμάν’, την Παρασκευή.

Το Ισραήλ έχει ήδη προετοιμαστεί να εμποδίσει τη δεύτερη νηοπομπή  από την Τουρκία προς την Γάζα, ένα χρόνο μετά τη φονική επίθεση των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ στον πρώτο στολίσκο, όπου σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές.

Η Τουρκία έχει απαιτήσει να ζητήσει συγνώμη το Ισραήλ για την επιδρομή επί του τουρκικού πλοίου, προκειμένου να αποκατασταθούν  οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις.

Το πλοίο ‘Μαβί Μαρμαρά’ θα συμμετάσχει εκ νέου  στη αποστολή στη Γάζα, επί του οποίου βρήκαν το θάνατο εννέα Τούρκοι ακτιβιστές στις 22 Μαΐου του 2010.

Σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Τουρκία ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, αν σταματήσει το στολίσκο που προγραμματίζεται για τη Γάζα.

Σύμφωνα εξάλλου με την τουρκική εφημερίδα ‘Hurriyet’, οι ΗΠΑ προσφέρουν  στην Άγκυρα τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αντιπροσωπείες της Παλαιστινιακής αρχής και του Ισραήλ, προκειμένου να συζητήσουν για ειρηνευτικό σχέδιο  στην  περιοχή, προκειμένου να ματαιωθεί η αποστολή του στολίσκου στη Γάζα.

πηγη
nationalpride.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου