Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

"H ανέγερση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενοχλεί την Ελλάδα"; Μάλλον όχι..

Share

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, ξεκίνησαν εδώ και δυο μέρες οι εργασίες συναρμολόγησης και τοποθέτησης του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια. Κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών, θα χρησιμοποιηθούν γερανοί για τη συναρμολόγηση του αγάλματος, τη στιγμή που οι πολίτες των Σκοπίων κάνουν λόγο για υβριστική σπατάλη χρημάτων ενώ η κυβέρνηση Γκρουέφσκι δηλώνει ότι το άγαλμα αποτελεί σημαντικό μέρος ανάπλασης της πόλης.

Αν και το άγαλμα ονομάζεται επίσημα "Έφιππος πολεμιστής", δεν ξεγελά κανέναν καθώς το πρόσωπο μοιάζει καταπληκτικά με αρχαίες απεικονίσεις του Αλεξάνδρου.


Πολλοί από τους επικριτές του Γκρουέφσκι στην πΓΔΜ εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους για την κατασκευή του αγάλματος, με το επιχείρημα ότι προωθεί τον εθνικισμό, και ότι το εγχείρημα ήταν πολύ δαπανηρό για μια χώρα με ανεργία που αγγίζει το τρομακτικό ποσοστό του 32 τοις εκατό!  Αρκετοί διακεκριμένοι αρχιτέκτονες, επίσης, ανησυχούν ότι θα κρύψει τον ορίζοντα της πόλης.

Υπενθυμίζουμε ότι το άγαλμα κόστισε περίπου 5.3 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδιάστηκε από την γλύπτρια Valentina Stevkovska, έχει ύψος 12 μέτρα και θα τοποθετηθεί σε βάθρο με συντριβάνι ύψους 10 μέτρων, ενώ τμήματα του αγάλματος κατασκευάστηκαν στη Φλωρεντία.


Η ανέγερση του αγάλματος αποτέλεσε θέμα δημοσιευμάτων σε πολλούς αγγλόφωνους ιστότοπους και εφημερίδες με τίτλο "H ανέγερση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενοχλεί την Ελλάδα". Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμμία επίσημη αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης, ούτε και από πλευράς κομμάτων. Το γεγονός φαίνεται πως θα περάσει απαρατήρητο, δεδομένου ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μονοπολεί το ενδιαφέρον όλων..  



Πηγη
MacedoniaHellenicLand.Eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου