Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΜΠΟΜΠ ΤΡΑΑ ΥΠΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «Αναξιόπιστοι οι Έλληνες πολιτικοί»

Προπαγανδιστικούς σκοπούς αποδεικνύεται ότι εξυπηρετούσαν οι απειλές περί εγκατάλειψης της χώρας από το ΔΝΤ.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Μπομπ Τράα, εκπροσώπου του Ταμείου στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν όσους από την αρχή υποστήριξαν πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται – ειδικά μετά το πλήγμα που υπέστη από την υπόθεση Στρος-Καν – να διακινδυνεύσει την αξιοπιστία του, μαζεύοντάς τα από την Ελλάδα.

Ο κ. Τράα, μιλώντας στη βελγική εφημερίδα «Ντε Τάιντ», δήλωσε πως οι απειλές περί εγκατάλειψης των Ελλήνων στη μοίρα τους είναι αδικαιολόγητες και μη ρεαλιστικές, υπογραμμίζοντας πως τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη.


«Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι οι φορολογούμενοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν καμία όρεξη να πληρώσουν για τα ελληνικά προβλήματα.

Μερικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί θα επιθυμούσαν μετά χαράς να βάλουν έναν φράχτη γύρω από την Ελλάδα και να αφήσουν τους Έλληνες μόνους με τα προβλήματά τους. Αυτό όμως δεν γίνεται», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τράα. Και προσθέτει:

«Υπάρχει καμιά φορά η αίσθηση ότι οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τίποτα ακόμα. Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Η εμπειρία σε άλλες χώρες διδάσκει ότι δεν μπορείς να κάνεις μια διαρθρωτική αλλαγή τέτοια κλίμακας, όπως αυτή που γίνεται στην Ελλάδα, σε λίγα μόνο χρόνια.

Κάτι τέτοιο χρειάζεται τουλάχιστον δέκα χρόνια».
Η συνέντευξη δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Ένας γιατρός για τον Έλληνα ασθενή» και υπό τον υπέρτιτλο

«Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι ο πιο μισητός άνθρωπος στη χώρα».

Πάντως, ο κ. Τράα επιμένει πως δεν έχει γίνει λάθος στη συνταγή και τάσσεται σαφώς κατά της αναδιάρθρωσης, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες «έχουν καλές πιθανότητες να μπορέσουν τελικά να ορθοποδήσουν».

Αναφερόμενος στους Έλληνες πολιτικούς σημειώνει: «Πράγματι είμαι εδώ γνωστός ως ένας καλβινιστής Ολλανδός που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να δημιουργεί προβλήματα, έχει όμως και πλεονεκτήματα.

Δεν είμαστε εδώ μόνον ως αναλυτές αλλά και σαν ψυχοθεραπευτές. Λέω πράγματα που οι πάντες γνωρίζουν. Επειδή όμως οι Έλληνες πολιτικοί δεν λένε αυτά τα πράγματα, δεν έχουν καμία αξιοπιστία. Πρέπει να θέσουν, με διαφάνεια, όλες τις επιλογές στο τραπέζι».

Ανάλογα επικριτικός εμφανίζεται ωστόσο και έναντι της χώρας του, της Ολλανδίας, και άλλων χωρών, οι οποίες «θέλουν να εποπτεύουν τις εισπράξεις από τους φόρους, όπως και τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα».

Μια παρόμοια παρέμβαση από το εξωτερικό αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα, σημειώνει. «Προσφέρουμε τεχνική βοήθεια.

Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι παίρνουμε εμείς τα ηνία στα χέρια μας ως ανθύπατοι και προχωρούμε στην ‘κατοχή’ της χώρας.

Δεν είναι οι ξένοι που θα προχωρήσουν στην πώληση της δημόσιας περιουσίας.

Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και η περιουσία που διαθέτει ανήκει στους Έλληνες».

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνεται ότι «οι προσπάθειες του ΔΝΤ δυσχεραίνονται από την συνεχή καμπάνια ακτιβιστών και πολιτικών ενάντια στο ΔΝΤ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι αριστεροί διαδηλωτές προσπάθησαν όταν είχε έλθει στην Ελλάδα να κρεμάσουν πανό στο διαμέρισμα όπου κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί, στη συνέχεια, να μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα έξω από την πόλη».

(Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως απλώς είχε νοικιάσει ένα πολύ ακριβό διαμέρισμα με θέα την Ακρόπολη και τον… μάζεψε ο Στρος-Καν).

Μάλιστα, ο Τράα κάνει και αναφορά στον ελληνικό Τύπο: «Υπάρχει εδώ μια εφημερίδα, που συστηματικά δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με το ποιά νυχτερινά κέντρα έχω επισκεφθεί και τι είδους ουίσκι πίνω.

Όλα αυτά είναι ανοησίες διότι δεν βγαίνω ποτέ έξω το βράδυ ούτε έχω επισκεφθεί το μέρη αυτά. Τα βγάζουν όμως από το κεφάλι τους και αυτό κάνει ζημιά στην εικόνα μας», παραπονείται.

Χθες, και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ για τις εξωτερικές σχέσεις Καρολάιν Άτκινσον, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη διαφωνούν με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και θεωρούν ανεπιθύμητο ένα πιστωτικό γεγονός.

«Αποκλείουμε οποιοδήποτε σχέδιο που δεν θα είναι αμιγώς εθελοντικό, πρέπει να μην έχει κανένα στοιχείο εξαναγκασμού.

Καλούμε να αποφευχθεί κάθε πιστωτικό επεισόδιο ή π.χ. μία επιλεκτική χρεωκοπία», δήλωσε χθες και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απορρίπτοντας κάθε λύση που θα έθετε ιδιώτες ομολογιούχους προ τετελεσμένων γεγονότων.

 

πηγη

nationalpride.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου