Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

70 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώθηκαν την Παρασκευή (20/05) από τη Μάχη της Κρήτης, την επιχείρηση κατάληψης του νησιού από τους Γερμανούς, κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...

Ήταν πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών με συνθηματικό όνομα “Unternehmen Merkur” (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, η οποία διήρκεσε ως την 1η Ιουνίου. Με την επιχείρηση αυτή, οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις.
H επιτυχία όμως τους κόστισε τόσο πολύ, ώστε να μην επιχειρήσουν άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά την διάρκεια του πόλεμου.
Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική, στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος.
Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους Κρητικούς, λόγω της σθεναρής αντίστασης που κατέβαλαν ενάντια στους αριθμητικά ανώτερους Γερμανούς και το μεγάλο τίμημα που η επίθεση και η επακόλουθη κατοχή είχαν στον πληθυσμό του νησιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου