Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Τούρκοι κατεδάφισαν εκκλησία στην Κύπρο γιατί "ενοχλούσε" ξενοδοχείο

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν τέλος στην Κύπρο, καθώς οι αρμόδιες αρχές κατεδάφισαν την εκκλησία της Αγίας Θέκλας στην περιοχή Βοκολίδα, ενώ βρισκόταν και σε εξέλιξη προσπάθεια για αναστήλωση της, καθώς “παρεμβαλλόταν” στη θέα από ένα πολυτελές μεν, παράνομο δε τουρκικό ξενοδοχείο.

Η εκκλησία βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο για πάνω από έναν αιώνα, ενώ σύμφωνα και με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος”, η κατεδάφισή της, προκάλεσε οργή στις ελεύθερες περιοχές αλλά και αντιδράσεις στα κατεχόμενα.

Η αρμόδια Τεχνική Επιτροπή δε, που λειτουργεί στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη θα θέσει την περίπτωση προς συζήτηση στην ερχόμενη συνεδρίασή της.

Σε δηλώσεις του στον “Φιλελεύθερο”, ο κοινοτάρχης της κατεχόμενης Βοκολίδας, Ευάγγελος Κίττος, ανέφερε πως “μετά από επικοινωνία που είχα τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο όσο και με τον επίσκοπο Καρπασίας, πληροφορήθηκα ότι γίνονται προσπάθειες για διευθέτηση μετάβασης μας στην περιοχή για να δούμε από κοντά την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να προχωρήσουμε και επίσημα σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα.”

Ακόμα, ο κοινοτάρχης Βοκολίδας υποστήριξε ότι πριν από δέκα ημέρες επισκέφθηκε ο ίδιος το παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας και φωτογράφισε την περιοχή, αφού όπως είπε, “Τουρκοκύπριοι φίλοι μας από γειτονικά χωριά μας είχαν ενημερώσει για την ανέγερση του ξενοδοχείου και για τα προβλήματα που δημιουργούσαν κάποιοι επικαλούμενοι την άσχημη κατάσταση στην οποία βρισκόταν το παρεκκλήσι.”

“Ως κοινοτάρχης σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους αποταθήκαμε στο λεγόμενο δημαρχείο και υποτίθεται ότι είχε συμφωνηθεί να επιδιορθώσουμε κάποιες ζημιές στην εκκλησία για να μην είναι επικίνδυνη, όπως υποστήριζαν οι άνθρωποι του νέου ξενοδοχείου. Προς το σκοπό αυτό μάλιστα αποταθήκαμε και σε κάποιον Ελληνοκύπριο ο οποίος ζει στην Αμερική και προσφέρθηκε να πωλήσει περιουσία του για να μας δώσει τα χρήματα και να καλυφθούν τα έξοδα, και όλα αυτά έγιναν σε συνεργασία πάντα με την Επισκοπή Καρπασίας. Δυστυχώς, και ενώ αυτή η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, μας πήραν από τα κατεχόμενα και μας είπαν ότι στην κυριολεξία μέσα στη νύκτα οι μπουλντόζες μπήκαν και κατεδάφισαν την εκκλησία.” κατέληξε ο κ. Κίττος.

Η τουρκική πλευρά, αναφέρθηκε στην κατεδάφιση του παρεκκλησιού της Αγίας Θέκλας στην κατεχόμενη Βοκολίδα, δίπλα από το παράνομο ξενοδοχείο “Η Κιβωτός του Νώε” και συγκεκριμένα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Κίπρις”, σε δημοσίευμά της λέει ότι “ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι, προέβη σε σχετικές δηλώσεις."

Το δημοσίευμα συνεχίζει περιγράφοντας ότι "Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι η “κυβέρνηση” δεν επικροτεί τέτοια περιστατικά, χαρακτήρισε απαράδεκτη αυτού του είδους τη συμπεριφορά απέναντι σε έργα πολιτιστικής κληρονομιάς και είπε ότι η λεγόμενη κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την κατεδάφιση του παρεκκλησιού στη Βοκολίδα, παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα και ήδη μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί ένα άτομο το οποίο σχετίζεται με αυτό."

Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, τη στιγμή που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ενέκρινε την άμεση αναστήλωση των έργων που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά και τα οποία έχουν δηλωθεί από την "επιτροπή πολιτιστικής κληρονομιάς" ότι βρίσκονται σε κακή κατάσταση και την ώρα που διεξάγονται εντατικές εργασίες με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από "το νότο και το βορρά".” είπε ο κ. Οζερσάι.

Η ίδια εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμά της γράφει ότι η λεγόμενη Αστυνομία του ψευδοκράτους προχώρησε την Τετάρτη (04/05) στη σύλληψη του Φατίχ Αχμέτ Ερόλ, ο οποίος φέρεται να είναι το άτομο που με τη χρήση μπουλντόζας κατεδάφισε το παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας στην κατεχόμενη Βοκολίδα. 


Πηγη
Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου