Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Παγίδα στο Αιγαίο στήνουν οι Αμερικανοί!


Οι αποκαλύψεις από το WikiLeaks και τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σμιθ για την αμερικανική πολιτική στο Αιγαίο και ο μύθος «ίσων αποστάσεων» παρουσιάζονται από το Νίκο Μελέτη στο άρθρο του στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ».
Ποια ήταν η επίσημη ελληνική αντίδραση στην πρώτη δημόσια αποσαφήνιση της αμερικανικής πολιτικής στο Αιγαίο, όπως διατυπώθηκε από τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σμιθ αλλά και μέσω των όσων αποκαλύφθηκαν από τα απόρρητα τηλεγραφήματα του WikiLeaks;
Πώς η αμερικανική θέση βάζει στην ζυγαριά τις υπερπτήσεις κατοικημένων ελληνικών νησιών από τουρκικά μαχητικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να προασπίσει την εθνική κυριαρχία της αλλά και την επιχείρηση της Τουρκίας για επιβολή συγκυριαρχίας στο Αιγαίο;
Ποιο είναι το υπόβαθρο της αμερικανικής πολιτικής των ίσων αποστάσεων;

Ο Αμερικάνος πρεσβευτής Ντάνιελ Σμιθ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, σε ερώτηση για τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών έδωσε μια απάντηση που χρήζει πολλαπλής ερμηνείας.
Πολύ πιο σαφές, όμως, ως προς την αμερικανική θέση ήταν το εμπιστευτικό τηλεγράφημα (09STATE61209 - O R 122317Z JUN 09) του Ιουνίου του 2009, το οποίο καθόριζε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αμερικανικής παρέμβασης προς Αθήνα και Άγκυρα για κατευνασμό της έντασης στο Αιγαίο. Το τηλεγράφημα φέρει την υπογραφή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και το πλαίσιο των αμερικανικών θέσεων το είχε επεξεργαστεί ουσιαστικά ο τότε υπεύθυνος για την περιοχή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα. Το τηλεγράφημα έχει αποσταλεί στις πρεσβείες της Αθήνας και της Άγκυρας, ενώ περιλάμβανε σημεία που έπρεπε να μεταφερθούν και στις δύο κυβερνήσεις αλλά και ξεχωριστά στην ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, όμως, οι οδηγίες και τα μηνύματα προς κάθε κυβέρνηση χωριστά. 
 
 Πηγη
filoumenos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου